Spring til indhold

Etape 5: Jyderup – Nykøbing Sj

På etapens 60 km oplever du smeltevandssletter, randmoræner og Solvognens fundsted.

5. etape starter i Jyderup ved Skarresø Naturrum. Jyderup er et trafikalt og handelsmæssigt knudepunkt i Midtsjælland, og er derfor det oplagte sted at lade to etaper mødes. Jyderup er også stedet, hvor flere forskellige landskabstyper grænser op af hinanden. Her har du mulighed for at opleve både dødislandskab, smeltevandsslette og randmorænelandskab inden for få kilometer.

Oplevelser på etapen

Undervejs på ruten fra Jyderup mod Nykøbing Sj kommer du forbi:

  • Bjergsted Bakker, hvor grænsen for gletcherfremstødet fra øst er markeret. Da isen stoppede med at udvide sig og begyndte at smelte, skar en masse vand og aflejringer sig gennem bakkerne. Det formede smeltevandssletter ved Nekselø- og Sejerøbugten, mens resten blev liggende som et imponerende dødislandskab.
  • Bjergsted Bakker, hvorfra du følge smeltevandet ud over Vesterlyng. Her græsser kvæget frit, og områdets gæster må indrette sig efter deres bevægemønstre.
  • Havnsø, der summer af liv fra sommerhusgæster og hele oplandet, som rejser til byen for at få en is, mens de hygger sig på havnen.
  • Skamlebæk, hvor du kan opleve endnu en imponerende smeltevandslette. Her kan du få virtuelle fortællinger om livet efter istiden.
  • Odsherredbuerne. Det er en type istidslandskab, som er tydelig på sidste halvdel af 5.etape. Her kan du opleve et landskab med både randmorænelandskab og smeltevandsletter. Du kan også se, hvordan isen har skubbet jorden op foran sig - og mærke det i lårene på vej op ad bakkerne. På toppen af bakkerne kan du se langt ud over smeltvandsletterne.
  • Esterhøj Stenen – også kendt som genforeningsstenen. Den ligger på toppen af Esterhøj. Her har du et enestående panorama-view over Sejerø-bugten. Stedet repræsenterer den relation og pagt, mennesker ofte har indgået med naturen, hvor naturens karakteristika bruges til at understrege symbolik og mening.
  • Solvognen, som blev fundet ved Trundholm Mose. Solvognen er den vigtigste bronzealdergenstand i Europa. Stedet er markeret med installationer, der guider dig gennem bronzealderen solkult. Der er gode fortællinger i appen og via stedspecifikke videoer herfra.
  • Næsholm Borgruin. Det er en ruin fra middelalderen. En tur på den nyetablerede pælebro over den genoprettet sø fører dig mange århundrede tilbage i tiden.

Etapen ender i Nykøbing Sj. Byen har udviklet sig som købstad siden den tidlige middelalder. De mange sommergæster har været med til at sikre byen sin nuværende status som det naturlige handelsområde. Byen har på trods af sine omkring 5.000 indbyggere en imponerende bymidte med velassorteret specialbutikker, gode spisesteder, festivaler og tilbud om kunst og kultur. Byen myldrer af liv og aktiviteter fra de gæster, der flittig gør brug af de spændende tilbud som Nykøbing Sj byder på.

Undervejs på etapen kommer du forbi togstationen i Fårevejle, Vig, Asnæs, Jyderup og Nykøbing Sj.

Fra Jyderup kan du køre videre på etape 4 over Tissø mod Sorø

Fra Nykøbing Sj. kan du tage etape 1 mod HolbækFeedback

Sidst opdateret

20.01.2020

Ansvarlig redaktør

Christian Baadsgaard Jentzsch