Spring til indhold

Etape 4: Sorø – Jyderup

På etapens 60 km oplever du issøbakker, dødislandskaber og søer skabt af isen.

Etapen starter i ’Skolebyen Sorø’. Uddannelse, almen dannelse og børn er kernen i Sorø. Her leves livet med fokus på fremtiden og det gode liv, men uden at glemme fortiden.

Sorø startede som et munkekloster i 1142. Området udviklede sig over tid til at være det rigeste klosterområde i Norden, og har siden udviklet sig fra købstad til uddannelsesby med udviklingen af Sorø Akademi som bærende element. Sorø er i dag regionshovedstad for Region Sjælland.

Se cykelkort og folder for etape 4 her.

Oplevelser på etapen

På 4.etape af Istidsruten kommer du forbi:

  • Parnas Natur- og Aktivitetspark. Området har i dag en nyanlagt badebro ud over Sorø sø og er genopstået som rekreativt område. Det er et af de fineste eksempler på den udvikling, der er sket i menneskers opfattelse og brug af naturen. Det var netop ved Parnas, at det bedre borgerskab i 1800-tallet bevægede sig ud på lange promenader for at nyde naturen. Man begyndte at bruge naturen som andet end et forrådskammer, nu blev den også et nydelseselement - præcis som den er for dig på din cykeltur rundt på Istidsruten.
  • Tåderup, der med sine stjerneudstykninger er tidstypiske for de jordinddelinger, som er karakteristiske for tidsånden og de geologiske faktorer på stedet.
  • Kløveshøj, som er områdets højeste bakke. Hvis du trænger til at stille cyklen og gå en tur over marker, så er et stop her oplagt for dig. Du skal nemlig langs en mark for at komme frem til toppen af Kløverhøj.
  • Sæby Kirke, hvor du med et stop kan lære om Hvideslægten, der havde en enorm betydning for udviklingen af hele det sjællandske område i middelalderen.
  • De fladstrakte jorde, hvor vinden kan tage fat og hviske sagn og legender, kan du stoppe og få fortællingen om de to skeletter ved Halleby Å og samtidig se, hvor vikingeskibene stævnede ud.
  • Fugledegaard, der er epicenteret for formidlingen om Naturpark Åmosen og samtidig en af de vigtigste steder i områdets vikingehistorie. På Fugledegaard er der udover den digitale formidling også analoge shelterpladser og stille udsigter over Tissø.
  • Bakken over den jadegrønne sø Madesø, hvor du får en fantastisk fornemmelse af smeltevandsdalen, der dækker små søer langs Halleby Å og skråninger, der omkranser området.
  • Strids Mølle, som er én af fem vandmøller, der tilsammen kaldes for Kongens Møller. Valdemar Atterdag er tilskrevet etablering af møllerne i området, da han så potentialet ved at lade naturens kræfter komme mennesker til gode. Møllen er i dag et populært traktørsted, og et fint eksempel på vekselvirkningen mellem de geologiske forhold som naturen giver og den måde vi som mennesker bruger naturen.

Etapen ender i Jyderup ved Skarresø Naturrum. Jyderup er et trafikalt og handelsmæssigt knudepunkt i Midtsjælland, og er derfor det oplagte sted at lade to etaper mødes. Jyderup er også stedet, hvor flere forskellige landskabstyper grænser op af hinanden. Her har du mulighed for at opleve både dødislandskab, smeltevandsslette og randmorænelandskab inden for få kilometer.

Undervejs på ruten kommer du forbi Skellebjerg, Sorø og Jyderup Station.

I Jyderup kan du køre mod Nykøbing Sj

Du kan fra Sorø tage turen mod Lejre

Lokale aktører 

Undervejs kan du stoppe hos disse lokale aktører, som står klar til at give dig spænderne oplevelser. 

Selvom du har planlagt turen hjemmefra, så opstår der altid nye muligheder løbende, så husk at holde øjne og ører åbne. Du kan for eksempel stoppe og købe jordbær i vejsiden eller give børnene en ekstra is i en lokal bod.

Det kan også være, du opdager nye spisesteder, overnatningsmuligheder eller kreative værksteder. 

Grib mulighederne - ruten er din.

Billeder fra etape 4

Langs hele Istidsruten er der smuk natur og fortællende landskaber. Her kan du se billeder fra etape 4.

Naturpark Åmosen

Naturpark Åmosen på Vestsjælland rummer fortællinger fra hele Danmarkshistorien og masser af naturoplevelser ved Tissø.

Museum Vestsjælland

Museum Vestsjælland er et kulturhistoriske museum for borgere og besøgende i Midt- og Vestsjælland.

Hedeland MTB

Langs ruten kan du tage forbi Hedeland cykeludlejning og bagagetransport, hvis du får brug for at leje udstyr.

Bromølle Kro

I centrum af Vestsjællands ligger Danmarks ældste kro Bromølle Kro.

Lykkebjerg Bondegårdsferie

Tag på ferie i den vestsjællandske natur

Maries Lykke Shelter

2 shelter m. bålplads på Kongstedvej 5

Fredens Hus B&B

Home away from home – en oase til at være dig!

Jyderup Præstegård

Den gamle, firlængede Præstegård i bindingsværk emmer af ren Morten Koch-idyl.

Tyrsgaards rekreative univers

Tyrsgaards rekreative univers med oplevelser, natur, overnatning og café. Tyrsgaard giver vi dig mulighed for at gøre noget godt for dig selv.

Almuebøger

Lav et stop og se på nogle af de spændende bøger om lokalsamfundet.

Birkegårdens haver

Kør et lille smut forbi Birkegårdens Haver, hvor I kan opleve 5 smukke haver  bl.a. en økologisk selvforsyningshave.

Kunst og Håndværk i Buerup

Bryggeri, Kunst og Håndværk i Buerup er stedet hvor 18 forskellige kunstnere og håndværkere udstiller og sælger deres produkter

Reerslev Smedje

Reerslev smedje er et arbejdende museum.

Manfredslund

Manfredslund er et lille husmandssted nær Sorø.


Feedback

Sidst opdateret

13.04.2021

Ansvarlig redaktør

Maya Camilla Bluhme