Spring til indhold

Etape 3: Lejre – Sorø

På etapens 70 km oplever du kirker, fortidsminder og de sjællandske alper på tætteste hold.

Lejre ligger på Midtsjælland og har omkring 2500 indbyggere. ”Lejre - vores sted”, er byens slogan og symboliserer fint, hvordan Lejre er både et af de steder i Danmark, hvor der har været oprindelige befolkninger og dermed udgør et fælles ”vores sted” for hele Danmark, men også et sted, som i dag viser et enormt lokalt ejerskab for udvikling og vedligeholdelse af byen, og alle de kulturminder der er tilknyttet området.

Oplevelser på etapen

På 3. etape af Istidsruten kommer du forbi:

 • Lavringe Å og de gamle stråtækte huse i Allerslev.
 • Avnsø, der er en af Sjællands reneste søer. Du kommer til Avnsø gennem det åbne landbrugslandskab og Bidstrup Skovene. Det er et oplagt sted at holde en pause og få en dukkert.
 • I Hvalsø kan du på din vej til Sonnerupgaard proviantere inden turen går videre til Tadre Mølle. Ved Sonnerupgaard Voldsted kan du besøge Voldsted Ø, hvor en tur af den lille bro kan tage dig tilbage til middelalderen. En kort trilletur fra Sonnerupgaard ligger Tadre Mølle.
 • Tadre Mølle, som er beliggende i Elverdamsdalen, er områdets sidste fungerende vandmølle.
 • Nationalpark Skjoldungernes Land rummer enestående natur, kulturhistorie og nogle af de smukkeste landskaber i Danmark. Besøg for eksempel de store midtsjællandske løvskove, hvor du kan forsvinde ind i dybet af de mange stier og gøre ophold på de gode lejrpladser.
 • Ved Mogenstrup Grusgrav og Sophienholm Grusgrav kan du lære om, hvordan isen har bragt sedimenter og grus nok til, at der i mange årtier kan udvindes grus og andre materialer, som vi har brugt til at opbygge infrastrukturen i hele Danmark.
 • Brorfelde Observatorium ligger midt mellem de to store grusgrave. Her var i perioden 1953-1996 en levende arbejdsplads for astronomer, studerende og håndværkere. De brændte alle så meget for deres fag, at de stod her nat efter nat drevet af nysgerrighed og higen efter viden om himmelrummet. I 2016 åbnede dørene til Observatoriet som et nyt opdagelsescenter med fokus på astronomi, geologi, teknik og natur.
 • Naturpark Åmosen, som udgør en sammenhængende landskabskorridor på ca. 8000 hektar, består af ådale, søer og moseområder. Åmosen er Danmarks største lavmose og er desuden det område i Nordeuropa med flest fund fra stenalderen. Området har haft afgørende betydningen for vores viden om livet i stenalderen. Nær Åmosen kan du holde pause ved Assentorp bålhytte og tørvegravningsområdet.
 • Gaslagret i Stenlille er et eksempel på livet før den sidste istid. Selvom vores landskab er formet af den, ligger der dybt under jorden levn fra andre tider. Lav et stop og hør om, hvordan geologiske processer for over 200 mio. år siden kommer os til gavn i dag.
 • Ved Bromme, få kilometer fra Sorø, er jorden spækket med kulturfund. Brommekulturen var en jægerkultur, som har haft bopladser i området. Her kan du både opleve fortællinger om brommekulturen og lære om de berømte højryggede agre, der vidner om mennesker kontinuerlige tilstedeværelse i mange tusinde år.
 • Sorø Klosterkirke og Pedersborg Kirke er begge eksempler på hvordan (kirkens) magt understreges ved at være placeret på markante steder i landskabet.

Etapen ender i Sorø. ”Skolebyen Sorø” er byens slogan. Det understreger de værdier, der ligger på uddannelse, almen dannelse og børn i Sorø. Det er her livet leves med fokus på fremtiden og det gode liv, men uden at glemme fortiden.

Sorø startede som et munkekloster i 1142. Området udviklede sig over tid til at være det rigeste klosterområde i Norden, og har siden udviklet sig fra købstad til uddannelsesby med udviklingen af Sorø Akademi som bærende element. Sorø er i dag regionshovedstad for Region Sjælland.

Du kommer undervejs på etapen forbi togstationerne i Hvalsø, Tølløse, Stenlille og Sorø. Det gør det nemt for dig at komme til og fra etapen, og for at starte din tur midt på etapen.

Fra Sorø kan du køre videre på etape 4 over Tissø mod Jyderup

Fra Lejre kan du tage etape 2 mod HolbækFeedback

Sidst opdateret

23.01.2020

Ansvarlig redaktør

Christian Baadsgaard Jentzsch