Spring til indhold

Etape 2: Holbæk – Lejre

På etapens 35 km oplever du klostre, købstæder, godser, kulturhistorie og fortidsminder på tætteste hold.

Fra Holbæk, der i dag er den største handelsby i det nordvestsjællandske med sine ca. 30.000 indbyggere, kører Istidsruten langs den indre Isefjord. Historiske spor i Holbæk kan trækkes tilbage til middelalderen, og danner i dag rammen for et pulserende og kulturrigt byliv, hvor tilknytningen til fjorden og havet er stærk.

Oplevelser på etapen

Du kører langs den indre Isefjord, og undervejs kan du opleve:

  • Søminestationen, der indtil 1940 fungerede som flådestation og testanlæg for torpedoer. Søminestationen ligger ved Isefjorden 5 km. øst for Holbæk. Den blev udvalgt til at ligge der, da fjorden i dette område var dyb nok til, at man kunne teste torpedoer i vandet. Du kan i dag stadig se resterne af brohovederne, som torpedoerne blev affyret fra.
  • Tempelkrogen, som er et område, hvor der i dag blandt andet er gennemført et prisvindende naturgenopretningsprojekt, som har betydet, at området har fået genrejst vandstanden i en del af den gamle Elverdamsdal. Det genoprettede vådområde skal tilbageholde kvælstof og forbedre vandkvaliteten i Isefjorden.
  • Kirke Såby, hvor du kan se den flotte landsbykirke eller overnatte i en af de mange shelters, der er langs Istidsruten.
  • Skullerup Teglværk, der i perioder var egnens største arbejdsplads. Her kan du i dag se ruinerne af det gamle teglværk. Isen har aflejret enorme mængder ler her. Isens bevægelser har altså haft afgørende betydning for den måde, jorden har kunnet bruges, og dermed for hvordan området har udviklet sig siden da.
  • På Sagnlandet Lejre kan du rejse mange tusinde år tilbage i tiden og opleve livet som det udspilede sig fra stenalderen og op til vikingetiden. Her kan du også opleve en fantastisk genopførelse af den gamle kongehal, som du så omridset af ved Gammel Lejre
  • Mysselhøj ligger højt med udsigt over Gl.Lejre.
  • Lejre Museum, som har imponerende skibssætninger i landskabet. 

Etapen ender i Lejre. Lejre ligger på Midtsjælland og har omkring 2500 indbyggere. ”Lejre - vores sted” er byens slogan og symboliserer fint, hvordan Lejre er både et af de steder i Danmark, hvor der har været oprindelige befolkninger og dermed udgør et fælles ”vores sted” for hele Danmark, men også et sted, som i dag viser et enormt lokalt ejerskab for udvikling og vedligeholdelse af byen, og alle de kulturminder der er tilknyttet området.

På etapen kommer du forbi stationen i Holbæk og Lejre.

I Holbæk kan du køre videre mod Nykøbing Sj

I Lejre kan du tage turen videre ud på etape 3 mod SorøFeedback

Sidst opdateret

23.01.2020

Ansvarlig redaktør

Christian Baadsgaard Jentzsch