Spring til indhold

Etape 1: Nykøbing Sj. - Holbæk

På etapens 40 km oplever du blandt andet fjordlandskabet, bopladser og dæmningsprojekter.

På toppen af Sjælland byder vi velkommen til lyset, landskabet og det gode liv.

Fra Nykøbing Sj. kan du køre 40 km. af Istidsruten på etape 1 mod Holbæk. Etapen starter i Nykøbing Sj, som har udviklet sig som købstad siden den tidlige middelalder. Byen har på trods af sine omkring 5000 indbyggere en imponerende bymidte med velassorterede specialbutikker, gode spisesteder, festivaler og tilbud om kunst og kultur. Byen myldrer af liv og aktiviteter.

Oplevelser på ruten

Ruten kører langs den indre Isefjord, og kommer forbi;

  • Littorinaskrænten, som er en skrænt formet af stenalderhavet for omkring 8.800 år siden. Havgrænsen var dengang meget længere inde i landet. Det betyder, at du kan være heldig at finde fossiler langt fra kystlinjen.
  • I Ulkerup Skov kan du opleve fortællingen om den nedlagte skovlandsby – måske kan du endda høre Ulkerup Sjælene hviske?
  • Kong Øres grav og Sandskredet er begge områder, som er meget brugt af de lokale til rekreative formål. Områderne fortæller også om menneskes bosætninger gennem årtusinder. Det kan du høre meget mere om i audio walks og i app’en.
  • Sidinge og Audebo er to dæmninger, hvor man har opdæmmet den del af Isefjorden, som tidligere oversvømmende det, vi i dag kalder Lammefjord. Den opdæmmede næringsrige fjordbund har givet de helt særlige vækstbetingelser for grøntsager og andet grønt.
  • I området omkring Tuse Å har der været etableret et stort naturgenopretningsprojekt.

Etapen ender i Holbæk. Fjordbyen Holbæk er i dag den største handelsby i det nordvestsjællandske med sine ca. 30.000 indbyggere. Historiske spor i Holbæk kan trækkes tilbage til middelalderen, og danner i dag rammen for et pulserende og kulturrigt byliv, hvor tilknytningen til fjorden og havet er stærk.

Du kan finde togstationer i både Nykøbing Sj og Holbæk.

I Nykøbing Sj. kan du også køre mod Jyderup

I Holbæk kan du tage mod LejreFeedback

Sidst opdateret

23.01.2020

Ansvarlig redaktør

Christian Baadsgaard Jentzsch