Spring til indhold

Oplevelser

Istidsruten bliver rig på oplevelser, og undervejs på ruten, bliver der indrettet virtuelle overraskelser med spændende fortællinger om landskabsdannelsen, og om livet for de første danskere.

Uanset hvor du befinder dig på ruten, er du heller aldrig langt fra fordybelse og information om de natur- og kulturoplevelser, der præger landskabet. Fordelt på ruten ligger nemlig fem stærke oplevelsescentre med hver deres historie, og historiefortælling i verdensklasse. I nord finder du Danmarks første UNESCO-certificerede geopark, Geopark Odsherred, hvor historien om egnens bløde, bakkede landskab formidles, ligesom du kan dykke ned i hvordan landskabet har været kilde til kunst, kulturhistorie og råvarer.

Vestpå ligger Naturpark Åmosen, som udgør en sammenhængende landskabskorridor på ca. 8000 ha. bestående af ådale, søer og moseområder, der strækker sig over 45 km igennem et kuperet morænelandskab. Mod øst finder du Sagnlandet Lejre. Et stemningsfuldt og spændende udflugtsmål for hele familien. Her findes huse og miljøer fra stenalder, jernalder, vikingetid og 1800-tallet, samt arbejdende værksteder og gamle husdyrracer. Det hele i 43 hektar enestående natur med bakker, skove, søer og enge.

På toppen af de sjællandske alper og med udsigt over Lammefjorden troner Danmarks største observatorium, Brorfelde Observatorium. Stedet var i perioden 1953-1996 en levende arbejdsplads for astronomer, studerende og håndværkere. De brændte alle så meget for deres fag, at de stod her nat efter nat drevet af nysgerrighed og higen efter viden om himmelrummet. I 2016 åbnede dørene til Observatoriet som et nyt opdagelsescenter med fokus på astronomi, geologi, teknik og natur.

Foruden de mange naturnære oplevelsestilbud kan du på Museum Vestsjællands elleve forskellige besøgssteder møde den lokale kulturhistorie fra fortid til nutid og fra almueliv til magtens elite.Feedback

Sidst opdateret

23.04.2018

Ansvarlig redaktør

Christian Baadsgaard Jentzsch