Spring til indhold

Planlæg din tur

Der er flere ting, du kan overveje inden, du tager på tur på Istidsruten. Her får du et overblik.

Der findes ikke en rigtig eller forkert måde at være cykelturist på Istidsruten. Om du er til kortere eller længere ture, med overnatning ude i det fri eller på et dejlig b'n'b afhænger af dine behov og lyster.

Husk at du altid kan kombinere cykling med toget. Der findes 13 togstationer inden for 1 km af Istidsruten

Det vigtigste er, at du får en god oplevelse og laver minder for livet.

Overnatning på Istidsruten

Langs med ruten bliver der etableret attraktive, naturnære overnatningstilbud i både shelters og på campingpladser, vandrehjem, bed-and-breakfasts og bondegårde.

Nogle steder har tilbud om bagagetransport, sikker cykelparkering, mulighed for reparationer af din cykel og salg af kort og madpakker.

Der findes allerede nu flere muligheder for overnatning langs ruten. Det kan være shelters, lejrpladser og ligende.

Hos www.udinaturen.dk kan du finde et overblik over de forskellige muligheder.

Transport til og fra Istidsruten

Hver etape af Istidsruten starter i en stationsby. Du kan tage din cykel med i toget til Lejre, Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Sorø, så du let kan kombinere offentlig trafik med din ønskedestination.

Læs om ruten og de 5 etaper

Tjek rejseplanen for offentlig transport

Hvor må du cykle?

Som cyklist i Danmark må du cykle på veje og stier i skove og på markveje. Hele Istidsruten er lagt på offentlige veje eller på veje, hvor der er lavet særaftale med lodsejerne.

Du kan trygt færdes på den officielle rute, men nogle gange bliver man inspireret til at tage en lille afstikker, og så er det godt at kende reglerne.

Privat skov

I en privat skov må du cykle på stier og veje fra kl. 6 om morgen til solnedgang. Du må ikke overnatte i en privat skov, og det er vigtigt, at du bliver på de anlagte stier og veje. Det betyder, at du ikke må gå ind i skovbunden for at plukke bær eller svampe.

Da det er private, der har givet adgang til deres skov, er det vigtigt at du holder dig 150 meter fra eventuelle bygninger i skove. Møder du et skilt med adgang forbudt, bør du også respektere det.

Offentlig skov

De offentlige skove har normalt markeret indgangene med røde pæle. Her må du bevæge dig frit – også i skovbunden. Du skal holde 50 meter afstand til bygninger i skoven.

Vil du gerne overnatte i skoven, må du gerne det, hvis du følger Naturstyrelsens særlige regler.

Regler for fri teltning i skove

 

Din cykel

Når du har fundet ud af, hvilket område af ruten du vil udforske, så er der et par ting, du kan overveje, inden du kaster dig op på cyklen og drøner ud på Istidsruten.

Lovpligtigt udstyr

Din cykel skal være udstyret med reflekser, så bilister og andre trafikanter ser dig. Dine reflekser skal være synlige forfra og bagfra.

Kører du mellem solnedgang og solopgang, skal du have lygter på, som er monteret på cyklen. Du må altså ikke køre med lygter, som alene er monteret på dine ben eller jakke. Din forlygte skal kunne ses mindst 300 meter frem.

Regler for lys på cyklen

Du skal derudover også have en funktionel ringeklokke.

Gode tips

  • Pakker du din cykel, så tyngdepunktet er lavt, bliver det lettere at styre cyklen. Hvis du har en cykelkurv, så placer vandflaske og ting du kan få brug for flere gang i løbet af dagen dér.
  • Husk skraldeposer, så du efterlader færrest mulige spor, så de næste også kan opleve istidslandskabet som dig.


Feedback

Sidst opdateret

19.05.2020

Ansvarlig redaktør

Christian Baadsgaard Jentzsch

Apps

På Istidsruten vil der være 2 apps, som kan guide dig rundt i landskabet og bidrage til gode oplevelser. Det er "Istidsruten" og "Tidslommen".

Læs mere om de to apps her.